Sunday 30 October 2011

Amy Hall Knitwear Fall/Winter 2011/12

Nedavno sam otkrila Amy Hall, jednu od rijetkih dizajnerica koje se bave isključivo pleteninom. S ozbirom na to da sam jako zimogrozna i nosim duple čarape još od početka 10. mjeseca, njena kolekcija za ovu jesen i nadolazeću zimu me oborila s nogu pa je moram podijeliti s vama.

Ukratko, Amy Hall je britanska dizajnerica koja plete od svoje pete godine i jedna je od onih koju, kako ona sama kaže, uvijek možete vidjeti sa iglama za pletenje u rukama. Svoje umijeće pletenja odlučila je prenesti i na druge - neko je vrijeme podučavala pletenje. Nakon nekog vremena, počela je eksperimentirati i stvarati nove kreacije koje izlaze iz tradicionalnih okvira pletenja. Prošle je godine pokazala svoju prvu kolekciju i očara ljubitelje pletenine.


Kolekcija jesen/zima 2011./2012.

















Kakvi su vaši dojmovi?
Ja definitivno želim ovakve masivne pletene komade u svom ormaru ove zime!

Ovdje možete pogledati ostatak kolekcije


Pusa od

AndRee

Thursday 27 October 2011

Elle Fashion Film Festival



Pisati post u pola 11 navecer nakon 3 doslovno neprospavana dana je zapravo lako jer sam totalno ušla u taj neki ritam nespavanja pa mi je sasvim dobro :)

U utork i jučer nam je Elle priredio filmske večeri u Kinu Tuškanac u Zagrebu.
Ulaznice sam slučajno otkrila par dana prije čitajući Elle u vlaku prema doma. Bez obzira na hrpu obaveza na faksu, odlučila sam otići i odgledati sve. I zapravo sam se lijepo provela...

Filovi su bili dokumentarnog karaktera i za sve koji nisu bili u prilici pogledati ih, mogu se skinuti s neta bez problema :)


Dokumentarac "I Elle stvori ženu" bio je logično prvi po redu. U njemu je u grubo prikazana cijela povijest časopisa Elle,ali i same kulture tog časopisa, prvi brojevi i osnivači te cijeli proces od prvog broja do ovomjesečnog na kojem se nalazi Kristina Šalinović. Urednice rubrika u Elle (francuskom naravno) otkrivaju kako je središte Elle-a oduvijek bila moda i samo moda, Elle je zapravo bio časopis koji je promovirao sofisticiranu, odlučnu, njegovanu ženu koja je bila spremna eksperimentirati, promicao je želju za estetski lijepim, kako za finom kozmetikom, tako i za visokom modom. Svemu se pridavala posebna pažnja i vrlo pomno razmišljanje o svakom novom broj, npr. postojao je točan recept koliko vijesti iz kulture je dovoljno kako bi časopis privukao određenu publiku. Sve u svemu, duga povijest Elle-a vrlo je zanimljiva i simpatična...



Prvi broj Elle-a; osnovali su ga Pierre Lazareff i Helene Gordon


Elle danas (C. Cole na naslovnici)



U utorak su bila prikazana još dva dokumentarca : Yves Saint Laurent: Avenue Marceau 5 (posljednja revija) i Yamamoto: Bilješke o gradovima i odjeći.
Oba vrlo zanimljiva, na različit način snimljena, Yamamoto u nešto depresivnijem i crnijem i psihološkom svjetlu, Laurent u europskoj strci, žustrim radovima na kolekciji i reviji...


YSL Scena iz dokumentarca; biranje tkanina i uzoraka


Uzorci na rukavima u rezidencije YSL-a


Yves Saint Laurent


Yamamoto; scena iz dokumentarca; rad na novoj kolekciji


Yamamoto; kolekcija 2011.



Jučerašnji filmovi (a općenito i dizajneri) su mi se nešto više svidjeli... U 18 sati prikazan je Marc Jacobs and Louis Viutton: karizmatični dizajner i luksuzni stil u kojem je prikazan fascinantan rad najboljeg američkog dizajnera Marca Jacobsa za svoju i L. Viutton kolekciju. Njegove su ideje briljantne i još nikad viđene, mikroskopski proučavane i precizirane i pomno sastavljene... To je jedan od rijetkih dokumentaraca o njemu, nije previše izložen medijima...


Kolekcija 2007. Marc Jacobs


Kolekcija torbi 2007. Marc Jacobs za Louis Vuitton


Marc Jacobs


Uslijedio je film o dvojcu Viktor&Rolf:godinu dana s dizajnerskim dvojcem u kojem je prikazan zanimljiv rad dva mlada dizajnera, njihove inovativne i neviđene ideje, pomicanje granica te stvaranje parfema "Flowerbomb". U filmu možete vidjeti jednu vrlo posebnu vrstu revije, nazvala bih to "svjetskih razmjera", jaku, moćnu i upečatljivu...


Reklama za parfem "Flowerbomb" by Viktor&Rolf


Revija iz dokumentarca; Viktor&Rolf


Modni dvojac V&R



Šećer na kraju bio je naravno Potpis:Chanel; nastank kolekcije visoke mode gdje je u detalje objašnjen nastanak kolekcije visoke mode Karla Lagerfelda. U 5 nastavaka prikazana je kolekcija u nastanku od modnih skica i crteža do gotovih komada koje nekoliko krojačica i švelja radi za Chanel. Strka, panika i zbrka koje vladaju prije revije dio su svake kolekcije,a u ovom dokumentarcu je posebno naglašena muka i dugotrajan i naporan rad na kolekciji sve dok ne bude savršena...


Signe Chanel dokumentarac


Scena iz filma ; Karl Lagerfeld kontrolira rad na kolekciji visoke mode


Zanimljiv make up na reviji Chanela; iz filma


Karl Lagerfeld sa svojim kreacijama na reviji ; iz filma



To bi bilo sve od mene za ovaj put, nadam se da ste stekli bar neke dojmove o dokumentarcima ako niste bili tamo, bilo je stvarno užitak gledati velike dizajnere na platnu...

Hvala svima koji ste mi zaželjeli sreću s blogom, trebat će mi :) I svima koji me pratite i komentirate :)

Pusa svima!

Monday 24 October 2011

CRO A PORTER lepeza :)

Cro A Porter NEW LOOK

Prošla su 3 dana najvećeg modnog događaja godine u Hrvatskoj,a i šire. Prvi sam dan, nažalost, propustila sve osim modnog dvojca Elfs, tako da stvarno nema smisla komentirati nešto viđeno samo na fotografijama :)

Moram priznat da su ove godine na ovaj prestižni modni show dolutali neki čudni padobranci i vjerojatno je malo ljudi shvatilo svrhu toga. Mislim da se žene nogometaša ( i bivše naravno) trebaju držat onog čega su se i dosad,a pri tome ne mislim na igre "ja bih malo bila dizajner".

Sad kad sam riješila dvije glavne kritike, odnosno,najavila da MONIKA SABLIĆ i BORNA RAJIĆ neće biti na popisu najboljih, možda bih uz njih trebala spomenuti i ELFSE za koje nisam sigurna jesu li ove godine sa svojom "Mafia Lady" kolekcijom bili manje ili više katastrofalni i nekvalitetni nego proljetos.

Neke su me revije ostavile potpuno ravnodušnom. ANAMARIJA ASANOVIĆ dosta je nepovezano iznijela cijelu svoju orijentalnu priču. Kompletan Istok ostao je na nastupu plesačica i na tu i tamo kojem fora turbanu. Materijali su bili zapravo dosta lagani i to mi se svidjelo,ali sve je palo u vodu kad sam (nažalost) primjetila haljinu spojenu gigantskom (ili se bar tako činila) zihericom. Šteta.

Svima se izrazito svidjela revija MADAM DEMODE-a. Meni nije sjelo, još nisam odlučila zašto,ali eto nije. Bilo je nekoliko dobrih i zanimljivo krojenih komada,ali ostatak me nije oduševio.

XD XENIA DESIGN imala je reviju u Westgate Areni. Bez obzira na smrzavicu (grijali su nas šampanjci), uživala sam u reviji. Ipak, mislim da sama kolekcija nije bila toliko uzbudljiva i dobra koliko su pridonijeli kompletan ambijent i odmicanje od klasičnog hoda po modnoj pisti.

IVANA POPOVIĆ mi je zapravo bila simpatična,a i "kupila" me nastupom Vatre. Njenu kolekciju shvatila sam kao urbani sportski stil djevojke koja neopterećeno nose zanimljive i mladenačke kreacije. Ivana je jedna od rijetkih koja se poigrala bijelom ne-bojom, što je za mene (koja nisam baš ljubitelj bijelog) bilo hrabro.

SONJA LAMUT, pobjednica Fashion Incubatora, me takodjer nije oduševila. Krojevi su bili dosta zanimljivi i nosivi,ali boje kolekcije mi nekako nisu tvorile neku cjelinu. Posebno su mi se svidjele pletenice oko glave i vrata.

ZORAN ARAGOVIĆ (BMS)pokazao je solidnu kolekciju, poneki izrazito dobar komad (zlatna pelerina-kaput npr.,ali ostatkom nisam baš bila zadovoljna koliko sam očekivala da ću biti.

Ostatak drugog i trećeg dana je jednostavno bio bezobrazno dobar :)

TEO PERIĆ za MAK je moj apsolutni favorit već nekoliko sezona. Spoj predivnih boja i nježnih,ali odlučnih krojeva, tolika je opuštenost vladala pistom... Kolekcija kaputa me stvarno oborila s nogu, a finoća i elegancija koje njegove kolekcije posjeduju su već duže vrijeme standard i svaka mu čast na tome. Divno.




Jedna od zanimljivijih revija bila mi je ona mladog LUKE. Izvrsna paleta boja, krasnje lagane,prozračne bluzice hrabro spajane s crnom kožom i onda divna ledena verzija vjenčanice lijepo su otvorili treću večer CAP-a.




IVANMAN i TOMISLAV BAHORIĆ odlično su iznijeli svoju viziju jesenskog muškarca. Urbano-poslovni stil IvanMan-a bili su iznad očekivanja. Izrazito zanimljivi krojevi hlača, što je slučaj i kod Bahorića. Ipak, Bahorić me oduševio više nego IvanMan. Tamna kolekcija naglašavala je eleganciju,a krojevi su odavali casual pristup "težoj" zimskoj odjeći. Kreacije na malim djevojčicama bile su famozne,genijalno su se uklopile u reviju i izazvale trenutnu razdraganost publike.






Sasvim drugačiju priču pokazale su nam ANDREJA BISTRIČIĆ&MAJA MERLIĆ. Dvojac je kompletno domaknuo od kolega. Pritom mislim i na krojeve i na dezene i,na kraju krajeva, atmosferu. Neobični,slojeviti krojevi bili su sjajno iskombinirani,a uzorci su genijalne krojeve činili još boljima. Također su mi se jako svidjele masivne pletenine. Moram spomenuti i ruksake koji su bili senzacija nakon mora clutcheva i ručnih torbi.




HIPPY GARDEN je pokazao nešto sasvim novo, poslovan look ozbiljne žene bio je dosta drugačiji od prijašnjih kolorističkih kolekcija. Igra tonovima uglavnom smeđe i crne i simetrični geometrijski elementi na dekolteima su se krasno uklopili u jednu cjelovitu priču zajedno s saksofonistom od kojeg su mi trenci prolazili rukama i nogama za vrijeme cijele revije.




I za kraj ostavljam fascinantnog ZIGMANA. S početka revije sam malo bila razočarana,ali onda su se krenule redati apsolutno nevjerojatne,hrabre haljine koje me uvijek navode da ih povezujem s tehnologijom, trećom dimanzijom i nekim čudnim nadnaravnim stvarima. Zigman je nenormalno dobar, ogroman je trud uložen u kreacije i stvarno ga zbog tog cijenim. Sviđa mi se ta njegova granica s kostimografijom i samo sam željela da revija traje i traje...





Sve u svemu, zaključili smo da ove jeseni vlada zagasito narančasta,crna,smeđa i siva boja i to mi se sviđa. Organizacija CAP-a je bila na nekoj solidnoj razini, moglo bi to biti daleko bolje. Hvala VIKTORU DRAGI na ugodnom vikendu u Zagrebu :))